Сблъсъци при демонтажа на паметника на съветския воин в Талин, един човек загина
Сблъсъци при демонтажа на паметника на съветския воин в Талин, един човек загина / снимка: БГНЕС
Демонтиран е паметникът на съветския воин в Талин, съобщиха осведомителните агенции. Един от гражданите, протестирали срещу демонтирането на монумента, почина от раните си след сблъсъци с полицията тази нощ. Пострадали са още 44 души, добавя агенцията. Арестувани са 300 души, съобщи правителството.

Сблъсъците бяха предизвикани от решението на естонските власти в четвъртък да започнат разкопки на братската могила, където са погребани съветски войници, и да преместят паметника, който е откаран на военните гробища в Талин.

Стихийният митинг край "бронзовия войник" прерасна в сблъсъци с полицейския кордон около статуята. След това хиляди граждани, предимно младежи, се запътиха към центъра на града. В знак на протест те започнаха да чупят витрини и да късат трамвайни жици. Има ограбени и подпалени будки, из улиците горят огньове, посочва агенцията.

Младите хора скандират лозунги срещу естонския премиер Андрус Ансип. Искаме само едно - оставете паметника на мира и престанете да преиначавате историята, заяви за ИТАР-ТАСС един от участниците в протеста, продължил до късно през нощта.

Разрушени или повредени са общо около 100 обекта в Талин, твърди полицията. Органите на реда обмислят промени в уличното движение. Не е изключено в града да бъде въведен комендантски час, добавя ИТАР-ТАСС.

Събитията в Естония ще имат сериозни последици за отношенията на страната с Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ситуацията в Талин е "отвратителна", заяви Лавров. Няма оправдание, това е кощунство и ще има сериозни последици за отношенията ни с Естония, каза руският министър, който е в Осло за участие в неофициална среща на министрите на външните работи на страните от НАТО и заседание на Съвета НАТО-Русия.

Това не може да не се отрази и на нашите отношения и с НАТО, и с Евросъюза, с организациите, приели страна, която грубо потъпква ценностите, върху които се гради и Евросъюзът, и европейската култура и европейската демокрация изобщо, подчерта Сергей Лавров.

Председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов поиска Русия да скъса дипломатически отношения с Естония заради демонтирането на паметника в Талин, предаде Франс прес.

Действията на властите в Талин могат да бъдат наречени само кощунствени и нечовешки. Паметникът бе демонтиран в навечерието на един свещен празник - Деня на победата, заяви говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Действията на естонските власти ще насърчат неонацистките прояви в страната, смята руският представител. Русия ще реагира на събарянето на монумента на Воина освободител, добави Каминин.