Сблъсъци между имигранти и полицията в Гърция
Сблъсъци между имигранти и полицията в Гърция / снимка: БГНЕС

Стълкновения между нелегални имигранти и полицията е имало снощи в гръцкия град Патра. Гръцката полиция използва снощи сълзотворен газ срещу стотици нелегални имигранти, които протестираха в пристанищния град Патра, след като афганистанец бе ранен тежко, опитвайки се да се качи тайно на камион за Италия, съобщава АФП.

 

Всичко е започнало след като нелегален имигрант е опитал да проникне в движещ се камион, вследствие което е получил наранявания. Десетки нелегални имигранти са се събрали и почти са стигнали до линч на шофьора на камиона. Дошлите на мястото на инцидента полицаи са се опитали да ги разпръснат със сълзотворен газ. В отговор имигрантите са започнали да замерят полицаите с камъни. Пострадал е един имигрант, а леки травми са получили двама полицаи.

 

Младият афганистанец, чиято точна възраст и самоличност не се съобщават, се опитал да се скрие в камиона, който се готвел да се качи на ферибот за Италия, но паднал и бил премазан от колелата. Настанен е в тежко състояние в болница в Патра. След инцидента стотици нелегални имигранти, живеещи в импровизиран лагер близо до пристанището, започнали да палят кофи за смет по главната улица, където движението бе спряно за няколко часа.

 

Нелегалните имигранти, повечето афганистанци на възраст от 15 до 25 години, живеят в този незаконен лагер без вода при мизерни санитарни условия от няколко години.

 

Върховният комисариат за бежанците и други неправителствени правозащитни организации призоваха Гърция да вземе спешни мерки за уреждане на положението на тези имигранти и да подобри системата за предоставяне на убежище и инфраструктурата за настаняване.