САЩ засилват военното си присъствие в Източна Европа
САЩ засилват военното си присъствие в Източна Европа / БГНЕС

Пентагонът планира да разположи бронетанкова бригада в Източна Европа през февруари 2017 г. като част от ротацията на разположените в Европа американски войски, за да успокои съюзниците си, притеснени от заплахата от една все по-агресивна Русия. Това са заявили пожелали анонимност американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Очаква се американската армия да обяви, че заедно с бригадата ще изпрати в Европа пълен набор от техника, добавят американските представители. Предишните планове предвиждаха ротацията на войските, но те трябваше да използват тренировъчната техника, която вече се намира в Европа.

САЩ планират да увеличат четворно военните си разходи в Европа през 2017 г.

Според новото предложение предишната техника ще бъде изпратена за обновяване, а силите на САЩ ще донесат със себе си по-нова и модерна техника при разполагането си. В бронетанковата бригада има 4500 войници, десетки тежки машини, танкове и друга техника. Армията на САЩ ще изпрати и допълнителна комуникационна техника за свръзка между щабовете и бригадите.

Днешното изявление ще има за цел и да успокои притесненията в Европа, където съюзниците на САЩ бяха чули слухове за изтегляне на вече доставената техника и се опасяваха, че то може да означава отслабване на американската подкрепа, отбелязват американските представители.

НАТО може да разположи хиляди военни в Европа, за да възпира Русия

Промените ще изпратят и послание към Москва, че всякаква агресия срещу съюзници ще бъде неприемлива. Освен това ще бъдат разкрити повече подробности за направените тази година предложения за бюджета, с които се учетворява военната помощ за Европа и се призовава за по-постоянно ротационно присъствие.

При посещения в Източна Европа и на срещи на НАТО през последните девет месеца министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обеща допълнителна военна подкрепа за региона. През юни миналата година в Естония Картър обяви, че САЩ ще разпределят около 250 танка, бронирани машини и друга военна техника в шест страни от бившия Съветски блок, за да бъдат успокоени съюзниците от НАТО, изправени пред заплахи от Русия и от терористични групировки, припомня АП. Техниката ще бъде разположена поне временно в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Източник: БТА