САЩ планират да увеличат четворно военните си разходи в Европа през 2017 г.
САЩ планират да увеличат четворно военните си разходи в Европа през 2017 г. / БГНЕС, архив

САЩ възнамеряват през 2017 г. да увеличат с четири пъти военните си разходи в Европа - от сегашните 789 милиона до 3,4 милиарда долара бюджетните средства за разполагане на оръжия и военно оборудване в Източна и Централна Европа, пише „Ню Йорк Таймс".

Според вестника, тази мярка е окачествена като „възпиращо средство" срещу Русия.

„Президентът Обама планира да увеличи значително разполагането на тежко въоръжаване, бронирана техника и друго оборудване в страните от НАТО в Централна и Източна Европа, като част от мерките, които според представители на администрацията са насочени към ограничаването на руското влияние", се казва в публикацията, цитирана от БГНЕС.

За целта Белият дом възнамерява да поиска 3,4 млрд. долара от бюджета за военни разходи в Европа през 2017 г.

„Това е дългосрочната реакция на промените в областта на сигурността в Европа. Тя отразява новата ситуация, в която Русия играе по-сложна роля", казва неназован дипломат пред изданието.

"Това е мощен знак за ангажимента за ограничаване на Русия, укрепване на нашия съюз и партньорството ни с държави като Украйна, Молдова и Грузия", заяви Евелин Фаркаш, представител на американското министерство на отбраната.

„Ню Йорк таймс" посочва, че допълнителните средства за оръжия в Европа, трябва да се отделят от специален бюджетен фонд, предназначен главно за военни операции в Ирак, Сирия и Афганистан. Според вестника това може да означава, че планираното увеличение на разходите за оръжия в Европа може да е еднократно.