Решение на Върховния съд на САЩ тази година позволи на властите в цялата страна да налагат глоби и да арестуват хора, които спят на улицата. Това доведе до масово разчистване на лагери за бездомни в много градове на Калифорния, съобщи VOA/Voice of America.

Около месец след решението на Върховния съд през юни, което упълномощи щатите да арестуват бездомни хора, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нареди на държавните агенции да разчистят улиците. 

„Това е подобно на декларация, която казва: Няма помощ за вас. Няма място за вас. Готови сме да инвестираме повече пари в полиция, отколкото в жилища. Те се опитват да се справят със социална криза чрез полицията“, обясни Пийт Уайт, изпълнителен директор на Лос Анджелис Community Action Network.

The Union Rescue Missiоn е неправителствена организация, която подпомага бездомните в района на Лос Анджелис от 130 години. Директорът ѝ сподели, че е съгласен с решението на Върховния съд.

„Решението е логично, като балансира правото на хората да имат отворени магазини и бизнеси, и правото на хората да имат жилище и подслон. Така Върховният съд взе страната на тези, които искат да отворят бизнеси и да използват тротоарите", заяви Хъдсън.

Хъдсън казва, че предизвикателството ще е да се намери подслон за близо 70 000 бездомни в града.

Откакто законопроектът беше приет, има 10% по-малко хора, които спят по улиците на Лос Анджелис.

Сан Франциско, който е известен с големия брой бездомни хора, за първи път от десетилетия има чисти и празни тротоари.

Активисти казват, че въпреки тези статистики и резултати, броят на тези, които се нуждаят от помощ, остава същият; те просто са по-малко видими.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA