/ БГНЕС
САЩ възстановяват своя Втори флот, отговарящ за северния Атлантически океан близо седем години след неговото разформироване. Това става в момент, в който Пентагонът постави противопоставянето на Русия в центъра на своята военна стратегия, предаде Ройтерс.

"Нашата национална стратегия за отбрана посочва ясно, че ние сме отново в една ера на съревнование на великите сили, а в ситуацията със сигурността има все по-големи предизвикателства и тя е все по-комплексна", каза адмирал Джон Ричардсън, ръководител на военноморските операции на САЩ.

Иран: Новата ядрена стратегия на САЩ застрашава оцеляването на човечеството
 
"Втори флот ще упражнява оперативна и административна власт над зачислените му кораби, самолети и сухопътни сили на Източния бряг и северния Атлантически океан", допълни той.
 
Представител на американските военноморски сили, пожелал да запази анонимност, каза, че важни решения за Втори флот, като това кой ще го ръководи, какво ще включва той и кога ще бъде оперативен, още не са взети.

Майк Помпейо е новият американски държавен секретар (СНИМКИ)
 
През 2011 г. Втори флот бе разформирован с цел спестяване на средства и поради структурно-организационни причини. Оттогава Русия стана по-настъпателна, "демонстрирайки мускули" в конфликти като този в Украйна или този в Сирия, а напреженията между Москва и Вашингтон се увеличиха, отбеляза Ройтерс.
 
Русия увеличи военноморските си патрули в Балтийско море, северния Атлантик и Арктика, казват представители на НАТО въпреки че размерите на флотата й са по-малки в сравнение със Студената война.
 
По-рано тази година Пентагонът каза в новата национална стратегия за отбраната, че противопоставянето на Русия, редом с Китай, ще бъде приоритет. Това бе пореден знак за промяна в приоритетите след повече от десетилетие на фокусиране върху борбата с ислямистки организации.

Помпейо: Времето на мека политика към руската агресия свърши
 
При представянето на новата стратегия, която установи приоритетите на Пентагона за идните години, американският министър на отбраната Джим Матис нарече Китай и Русия "ревизионистки сили", които "се стремят да създадат един свят в съответствие с техните авторитарни модели".
 
Пентагонът обяви, че предлага да подслони командването на съвместните сили на НАТО във военноморската си база в Норфолк в щата Вирджиния. Това е едно от двете предложени нови командвания на НАТО, целящи да възпрат Русия, които САЩ и Германия предложиха подслонят.
БТА