/ БГНЕС, архив
Американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе, предаде Ройтерс, като се позова на комюнике на Белия дом.
 
Двамата обсъдили изстрелването на балистична ракета от Северна Корея и други регионални въпроси. Тръмп "дал ясно да се разбере, че Съединените щати ще продължат да засилват своя капацитет за възпиране и защита на себе си и своите съюзници с пълния набор от военните си възможности".
 
Северна Корея изстреля усъвършенствана версия на ракета "Мусудан"

По-рано японският премиер заяви, че с американския президент са се обединили около мнението, че последният опит на Северна Корея с балистична ракета е "опасна провокация и сериозна заплаха", предадоха Ройтерс и ТАСС. Абе е бил уведомен от Тръмп, че Съединените щати разглеждат всички възможни варианти за отношението си към затворената комунистическа страна.

Японският премиер ще следи как ще реагира Китай на действията на Северна Корея след срещата между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега днес и утре.
 
КНДР непременно ще бъде сред темите на разговорите между Тръмп и Си, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.
 

БГНЕС, архив


Северна Корея е изстреляла балистична ракета

Вчера Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег, отбелязва ТАСС. Тя прелетя около 60 км, достигайки максимална височина от 189 км. Ракетата падна в Японско море без да причини щети. Според южнокорейските въоръжени сили целта на опита е по-нататъшно усъвършенстване на балистичните технологии на Севера. Той съвпада със срещата между Тръмп и Си.
 
Северна Корея направи неуспешен ракетен опит

Преди две седмици Северна Корея извърши неуспешен опит с балистична ракета. Тя продължава с тези изпитания, въпреки че редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН й го забраняват.
БТА