САЩ продължават да подкрепят плана на Ахтисаари за Косово
САЩ продължават да подкрепят плана на Ахтисаари за Косово / БГНЕС
Съединените щати смятат, че бъдещите дипломатически акции, свързани с косовската криза, ще бъдат насочени към намирането на път за прилагане на плана на Марти Ахтисаари.

„Смятам, че сега се намираме в точката, в която ние, както и останалите, обмисляме как да се измине пътят от сегашната ситуация до прилагането на плана Ахтисаари”, каза на пресконференция говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

Той обаче избягна да отговори директно на въпроса за инициативата на Москва преговорите за статута на Косово да продължат, както продължава палестинско-израелският мирен процес, като каза, че не е подходящо да се прави паралел между двата проблема, защото САЩ вече казаха, че косовската криза е отделен случай.

"Що се отнася до преговорите идва време, когато трябва да преминете от думи към дела", каза Маккормак. Говорителят на Държавния департамент подчерта също, че САЩ подкрепят прилагането на плана на Ахтисаари, защото, "както изглежда", това ще доведе до дългосрочно стабилизиране на района."Винаги има риск от насилие", добави Маккормак.