САЩ предпазливи с гейовете в армията си
САЩ предпазливи с гейовете в армията си / снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс призова за предпазлив подход при промяната на политиката на САЩ към гейовете в армията, предаде АФП. "Смятам, че това трябва да бъде направено много внимателно", заяви Гейтс, като имаше предвид политиката "Не питай, не казвай", която президентът на САЩ Барак Обама се закле да промени.

 

Фактически гейовете и лесбийките могат да служат в армията, ако не разкриват сексуалната си ориентация. "Президентът даде да се разбере какво иска да постигне", каза Гейтс. Министърът на отбраната обаче предупреди, че това е "сложен и труден въпрос".

 

"Има закон, ако той се промени, ще се промени и нашата политика", добави той по време на посещение в Пенсилвания, където ще говори за бюджетната си политика пред армейския колеж. Гейтс подчерта, че армията е "под значително напрежение" поради двете войни, които САЩ водят в Ирак и Афганистан.

 

"А ако тръгнем по този път, трябва да го направим така, че да избегнем всички проблеми, които могат да се свързват с това", предупреди той. Гейтс посочи, че са били необходими пет години за влизането в сила на закона за прекратяване на расовата сегрегация в армията, подписан от президента Хари Труман през 1948 г., отбелязва БГНЕС. "Не казвам, че това е моделът, но вярвам, че това е нещо, което трябва да се направи много, много внимателно", каза Гейтс. От приемането на политиката през 1993 г. около 13 000 войници са били уволнени за споменаване на сексуалните си предпочитания или след като са били разкрити, сочат данни на правозащитните организации, борещи се за прекратяване на дискриминацията във въоръжените сили.