/ ThinkStock/Getty Images
САЩ обявиха елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за чуждестранна терористична организация, съобщи американският президент Доналд Тръмп. Така за първи път Вашингтон официално обявява военни на чужда страна за терористична организация, предаде Ройтерс.

"Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е основното средство на иранското правителство за насочване и осъществяване на глобалната му терористична кампания", каза Тръмп. С днешното обявяване се "дава ясно да се разбере какви са рисковете от това да се прави бизнес с КГИР или да се оказва подкрепа на КГИР", добави той.
"Ако правите бизнес с КГИР, вие ще финансирате тероризма", посочи Тръмп.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, остър критик на Иран, настояваше за тази промяна в американската политика като част от твърдия подход на правителството на Тръмп към Техеран. Критици предупредиха, че това решение може да изложи въоръжените сили на САЩ и служителите на американското разузнаване на опасност от подобни действия от страна на неприятелски правителства. САЩ още отпреди бяха вкарали в черния си списък десетки юридически лица и хора заради връзки с корпуса, но не и самият корпус като цяло.

Висшият съвет за национална сигурност на Иран също внесе американските въоръжени сили в списъка си с терористични организации, съобщи иранската телевизия Прес Ти Ви на страницата си в Туитър.

"Иранският Висш съвет за национална сигурност категоризира американските военни сили като терористична организация", се казва в съобщение на телевизията.
 
БТА