Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви санкции срещу Турция заради ситуацията в Сирия и заплаши Анкара с допълнителни, по-сериозни последици.

"Скоро ще подпиша изпълнителен указ, с който ще наложа санкции срещу настоящи и бивши служители на турското правителство и срещу всички лица, които участват в дестабилизиращите действия на Турция в североизточната част на Сирия", написа президентът в Туитър.

Турция: Военната операция ще продължи до унищожаване на терористите

Освен това президентът възнамерява да увеличи митата за стомана до 50%, тоест до нивото, което беше в сила до намаляването им през май тази година. САЩ също ще прекратят преговорите под егидата на Министерството на търговията относно търговска сделка за 100 милиарда долара с Турция.

Тръмп: Предстоят тежки санкции срещу Турция

"Указът ще позволи на Съединените щати да наложат мощни допълнителни санкции на тези, които са замесени в сериозни нарушения на правата на човека, които възпрепятстват прекратяването на огъня и връщането на насилствено разселените лица, които насилствено ще връщат бежанци или застрашат мира, сигурността и стабилността в Сирия", каза Тръмп. Според него указът ще въведе широк спектър от мерки, включително финансови санкции, блокиране на имущество и забрана за влизане в САЩ.

САЩ ще наложат мита на европейски стоки на 18 октомври

Доналд Тръмп поиска Турция да не застрашава сигурността след разгрома на ИДИЛ. "Турция също трябва да даде приоритет на защитата на цивилни лица, особено уязвимите етнически и религиозни малцинства в североизточна Сирия. Безразборните нападения срещу цивилни лица, унищожаването на гражданска инфраструктура и нападенията върху етнически и религиозни малцинства са неприемливи", заяви Тръмп.

Освен това той поиска от Анкара планираното завръщане на сирийските бежанци да бъде безопасно и доброволно.

"Съединените щати агресивно ще използват икономически санкции срещу онези, които помагат, насърчават и финансират тези зли действия в Сирия. Аз съм напълно готов да унищожа бързо турската икономика, ако турските лидери продължат по този опасен и разрушителен път", заключи Тръмп.
БГНЕС