/ БГНЕС
Сирийските кюрди отвоюваха Рас ал Айн, ден след като Турция обяви, че е превзела ключовия граничен град при настъплението си в североизточна Сирия, съобщи ДПА, като се позовава на неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) са си върнали контрола върху повечето квартали в Рас ал Айн след контраатака срещу турските сили и воюващите заедно с тях сирийски бунтовници.

Най-малко 17 протурски бойци и четирима кюрди са били убити при контраатаката.

Рас ал Айн се намира на стратегически път между градовете Тал Абияд на запад и Камишли на изток, контролирани от Сирийските демократични сили, отбелязва агенцията.

Сирия
БГНЕС

Междувременно обаче турските въоръжени сили и техните съюзници от сирийската опозиция са превзели големи големи райони на северния сирийски град Сулук, в продължаващото си настъпление срещу оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили. Това съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Сулук е разположен на 10 км от сирийско-турската граница, югоизточно от Тал Абияд.

Сирия
БГНЕС

Настъпващите в североизточна Сирия турски войски и съюзниците им от сирийската опозиция се приближават към лагер с хиляди семейства на джихадисти от "Ислямска държава", някои от които успяха да избягат след като лагерът беше обстрелван от турската артилерия. Това съобщи представител на кюрдските власти в района, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека, от лагера са избягали стотина души, жени и деца на джихадисти, предаде Ройтерс.

Бомбардирането на лагера в Айн Иса северно от Ракка представлява "подкрепа за съживяването" на терористичната организация, изтъкна източникът.

Няколко специални лагера за семейства на поддръжници на ИД се намират на сирийска територия до границата с Турция, отбелязва ТАСС. До последно време лагерите бяха охранявани от военизирани кюрдски отряди.
 
БТА