САЩ и Северна Корея са се споразумели за ядрения реактор в Йонбьон
САЩ и Северна Корея са се споразумели за ядрения реактор в Йонбьон / netinfo

Съединените щати и КНДР са се споразумели севернокорейският ядрен реактор в Йонбьон да бъде затворен до 3 седмици. Това съобщи в Токио американският главен преговарящ Кристофър Хил, цитиран от Асошиейтед прес.

Хил, който е и помощник-държавен секретар, отбеляза, че е възможно шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма да бъдат възобновени в началото на юли. Това зависи от малко фактори, добави той, без да даде повече подробности..

Американският главен преговарящ пристигна в Токио, за да запознае японския си колега с резултатите от посещението си в Северна Корея. Визитата на Хил в КНДР - първата на високопоставен американски официален представител в тази страна от октомври 2002 г. насам, дойде на фона на нарастващия оптимизъм, че е възможно Пхенян да е готов да предприеме конкретни стъпки, за да изпълни обещанието си да прекрати ядрените си програми, отбелязва Асошиейтед прес.

Северна Корея изрази днес задоволство от посещението на американския главен преговарящ. Разговорите бяха цялостни и продуктивни, отбеляза министерството на външните работи на КНДР, цитирано от Франс прес.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Мохамед ел Барадеи съобщи, че инспекторите на МААЕ ще пристигнат в Северна Корея във вторник. Това ще постави началото на процес в правилната посока, изрази увереност Барадеи.

Инспекторите на МААЕ бяха поканени от Северна Корея, за да обсъдят затварянето на ядрения реактор в Йонбьон - първият етап от изпълнението на споразумението, постигнато на 13 февруари тази година на шестстранните преговори за ядрения проблем на Корейския полуостров. То предвижда КНДР да прекрати ядрените си програми, в замяна на което комунистическата държава ще получи икономическа помощ.