/ Gulliver/Getty Images
САЩ и Китай се съгласиха да възобновят търговските си преговори, а Вашингтон няма да налага нови тарифи върху китайския внос, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на Синхуа.

След срещата днес между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Осака Тръмп каза, че преговорите са "отново в ход". Той подчерта, че срещата е преминала "отлично".

Китай се надява на напредък в диалога между САЩ и Северна Корея

Според Синхуа двамата лидери са решили да се търси начин за деескалация на проточилата се търговска война между двете могъщи икономики. Си Цзинпин е изразил пред Тръмп надежда, че САЩ ще се отнасят справедливо към китайските компании.

Спорът вече причини загуби за милиарди долари за китайски и американски компании, а освен това се отрази зле на производството, доставките и пазарите в глобален мащаб.
 


Предполагаемото примирие между Тръмп и Си, които досега са демонстрирали приятелски взаимоотношения, спира протекционистичните мерки, за да даде път на нови двустранни преговори по спорните детайли, коментира АП.

"Световната икономика продължава да е изложена на рискове от спад, докато съществуват търговски напрежения", заяви от своя страна домакинът на Г-20 в Осака Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс. "Лидерите от Г-20 се съгласиха, че е необходимо страните членки да застанат начело на голям глобален икономически растеж", каза той и добави, че всички трябва да са в готовност за предприемането на допълнителни мерки.

Срещата на Г-20 - хармонична обстановка, но дълбоките различия остават

Японският премиер в заключителните си думи каза още, че изтъкнал пред президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин колко е важно те да се ангажират с конструктивна дискусия, за да разрешат търговските си противоречия. "Г-20 се споразумя за фундаменталните принципи в подкрепа на системата за свободна търговия, които да гарантират свободна, справедлива и недискриминационна търговия", както и отворени пазари и равни условия за игра за всички държави, каза Абе.
 
 

 
БТА