/ ThinkStock/Getty Images
Китай и САЩ са се договорили да проведат още търговски преговори в Пекин, е заявил вицепремиерът Лю Хъ пред китайски медии в САЩ. Коментарът му идва след поредния кръг от дискусии във Вашингтон, описани от него като "честни" и "конструктивни", предаде Ройтерс.
 
Преговорите не са се провалили, заяви Лю, главният преговарящ от страна на Китай, във видеоклип, качен от Китайската централна телевизия (ССVТ) на мобилното й приложение.
 
"Точно обратното - мисля, че дребни неуспехи са нормални и неизбежни по време на преговорите между двете страни. Гледайки напред, ние сме все още предпазливо оптимистични", каза вицепремерът пред група китайски репортери.

Напрежение между САЩ и Китай заради митата
 
"Двете страни постигнаха взаимно разбиране по много неща, но откровено казано, има и различия. Ние смятаме, че тези различия засягат важни принципни въпроси. Ние категорично не можем да правим отстъпки по такива принципни въпроси", каза Лю, без да уточнява кои са те.
 
Според източници на Ройтерс двете страни не са постигнали напредък на преговорите във Вашингтон, тъй като американските преговарящи са отхвърлили аргументите на вицепремера Лю Хъ в защита на предложените от Китай юридически промени в проектоспоразумението.

Близо ли са САЩ и Китай до търговска сделка?
 
Китай миналата седмица нанесе тежък удар на преговорите, като поиска големи поправки в предложения текст. Пекин искаше да заличи предишните си ангажименти, че ще промени закони, за да въведе нови политики по спорни въпроси - от защита на интелектуална собственост и търговски тайни до принудителни технологични трансфери.
 
По време на двудневния кръг във Вашингтон Лю се опита да убеди постоянния представител на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър, че Китай може да постигне промените в политиките чрез укази, издадени от Държавиня съвет (правителството), заявиха източниците, цитирани от Ройтерс.
 
Лайтхайзър обаче казал на Лю, че иска Китай да удържи на предишните си обещания да промени законите.

Тръмп обвини Китай, че е провалил сключването на търговско споразумение
 
Три основни различия остават на китайско-американските търговски преговори, заявиха китайски държавни медии днес, предаде Ройтерс.
 
Официозът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" написа, че "Китай никога няма да се огъне под максималния натиск на американската страна и няма да направи компромис по принципни въпроси".
 
Според вестника Китай ясно е призовал за "премахване на всички допълнителни мита, за да се възобнови нормална двустранна търговия" и ясно изисква данните за държавните търговски поръчки да бъдат "реалистични". Освен това текстът трябва бъде "балансиран" и формулиран с изрази, които са "приемливи за китайския народ и не уронват суверенитета и достойнството на страната".
 
Официалната агенция Синхуа, която съобщи за същите три различия, подчерта, че премахването на допълнителните мита е "общо искане" на американския бизнес и селскостопанския сектор и че "и двете страни трябва да проявят по-голямо търпение и постоянство, за да преодолеят трудностите", допълва Ройтерс.
 
Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил в петък на постоянния представител за търговските преговори Робърт Лайтхайзър да започне процедурата за увеличаване на митата върху останалите вносни продукти от Китай на стойност приблизително 300 милиарда долара.

Тръмп увеличава митата за китайски стоки до 25% от 10 май
 
"По-рано през деня по указание на президента Доналд Тръмп САЩ повишиха от 10 на 25 процента вносните мита за китайски стоки на стойност около 200 милиарда долара. Президентът ни нареди да започнем процеса на увеличаване на митата върху почти целия останал внос от Китай, оценяван на около 300 милиарда долара", се казва в официалното съобщение на постоянния търговски представител на САЩ.
 
Уточнява се, че информация за процедурата и периода на публично обсъждане преди окончателното одобрение ще бъде публикувана във Федералния регистър, а повече подробности ще бъдат публикувани на сайта на Постоянния представител за търговските преговори (USTR) в понеделник.
 

 Също в петък Тръмп написа в Туитър, че през последните два дни САЩ и Китай са провели "откровени и конструктивни разговори за статуса на търговските отношения между двете страни", похвали отношенията си с китайския президент Си Цзинпин, с когото има "много здрава връзка", увери, че преговорите ще продължат в бъдеще и добави: "Междувременно САЩ наложиха МИТА на Китай, които може да бъдат или да не бъдат отменени в зависимост от това какво ще се случи с бъдещите преговори".
 

 
БТА