/ Guliver/Getty Images
Тръмп прие поканата на Абе да посети Токио тази година
САЩ и Япония решиха да създадат нова структура за водене на диалог по развитието на двустранните икономически отношения. Това съобщи на общата пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от ТАСС.

Този диалог ще се координира от вицепрезидента Майк Пенс и министъра на финансите на Япония Таро Асо, уточни Абе. Той подчерта, че с голям оптимизъм гледа на перспективите за добри резултати от него.

Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към сигурността на Япония

Абе изрази също увереност, че Япония с високото си равнище на технологично развитие ще може да внесе своя дял в стратегията на президента Тръмп за икономическо развитие. В тази връзка японският премиер спомена възможната реализация в САЩ на проекти за високоскоростни железопътни съобщения, опиращи се японските технологии.

Абе заяви също, че е убеден в големите възможности за разширяване на свободната търговия и инвестициите в Азиатско-тихоокеанския регион. Той направи уговорката, че това трябва да става по "справедлив начин".
 

Guliver/Getty Images


След срещата на двата лидери в Белия дом стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата на японския премиер да посети Токио тази година.

"Премиерът Абе покани президента Тръмп да направи официално посещение в Япония тази година и приветства идеята вицепрезидентът Майк Пенс да посети Токио преди него. Президентът прие тези покани", се казва в документ, публикуван от пресслужбата. В него не се съобщават точни дати за посещенията.

БТА