/ Guliver/Getty Images
Тръмп прие в Белия дом японския премиер Шиндзо Абе
Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към сигурността на Япония на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе в Белия дом, предаде АФП.

Тръмп подчерта, че между САЩ и Япония съществуват много дълбоки връзки и приятелство. "Съюзът между САЩ и Япония е крайъгълен камък на мира и стабилността в тихоокеанския регион", добави американският президент.
 

Доналд Тръмп Шиндзо Абе
Guliver/Getty Images


Абе посети Вашингтон, за да получи уверения от администрацията на Тръмп за бъдещето на американско-японския съюз. Изказванията на Тръмп по време на предизборната му кампания, че може да постави под съмнение военния ангажимент на САЩ в региона, притесниха Токио, припомня АФП.

Азиатските медии разкритикуваха изолационизма на Тръмп

Американският президент заяви, че смята за въпрос с много голям приоритет защитата от севернокорейските ракети и ядрената заплаха, която Корейската народнодемократична република (КНДР) представлява за региона.

Тръмп подчерта, че САЩ и Япония имат много общи интереси, включително свободата на корабоплаването и защитата от ядрената и ракетна заплаха от КНДР, отбелязва АП. Президентът каза, че е решен да работи за още по-голямо сближаване между Вашингтон и Токио.
 

Guliver/Getty Images


САЩ и Япония се договориха да се противопоставят на опитите за промяна на статуквото в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви Шиндзо Абе на съвместната пресконференция, цитиран от ТАСС. "Длъжни сме да подкрепяме свободата на корабоплаването и да действаме в съответствие с буквата на закона. САЩ и Япония се споразумяха да се противопоставят на всякакви опити за използване на сила и опити за промяна на статуквото в региона", подчерта японският премиер.

Абе каза, че с Тръмп ще обсъдят търговски и икономически въпроси на работен обяд и че е оптимист за резултатите от срещата. Той подчерта, че е наясно с решението на президента на САЩ за изтегляне от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), но Япония и Америка са се споразумели за нова форма на икономически диалог, предаде Ройтерс. Токио иска справедливи, важащи за всички правила за търговията в региона, заяви Абе.
 

Guliver/Getty Images

Япония се надява да остане под "американския ядрен чадър"

Тръмп каза, че търговският обмен между САЩ и Япония трябва да бъде свободен, справедлив и реципрочен и от него да печелят и двете страни. Вашингтон страда от сериозен търговски дефицит с Токио, най-големия след този с Китай, припомня АФП.

Американският президент изтъкна "голямото си приятелство" с премиера на Япония - първия чуждестранен лидер, срещнал се с него след изборите през ноември, припомня ДПА. "Сграбчих го и го прегърнах, защото така се чувстваме", заяви Тръмп. "Между нас има много, много силна връзка", добави той.
 

Guliver/Getty Images

БТА