Азиатските медии разкритикуваха изолационизма на Тръмп
Азиатските медии разкритикуваха изолационизма на Тръмп / Guliver/Getty Images

Ден след като Доналд Тръмп стана американски президент и заяви, че ще постави "Америка на първо място", азиатските медии разкритикуваха изолационистките му политически виждания, изразявайки опасения, че те ще навредят на световната икономика и ще предизвикат сериозни разногласия по света, предаде Ройтерс.

В Япония, един от най-отдавнашните и най-твърди азиатски съюзници на Вашингтон, вестниците от целия политически спектър критикуваха новото американско правителство, като повече от едно издание пише, че светът в момента е в "непознати води".

В държавните медии в Китай, за който по време на предизборната си кампания Тръмп каза, че краде работни места от американците, се говори за надежда новото правителство във Вашингтон да разбере важността на отношенията с Пекин, но и за това, че там трябва да се подготвят и за най-лошия сценарий.

"От решаващо значение е да не допускаме споровете да излизат извън контрол и да намираме начини за разрешаването им", пише изданието за чужбина на печатния орган на Китайската комунистическа партия вестник "Женмин жибао".

Доста вестници в региона изразяват безпокойство от евентуално напрежение между двете суперсили САЩ и Китай. "Като страна износител, която разчита както на Китай, така и на САЩ, бихме загубили доста при повече протекционизъм от страна на Вашингтон и при всякаква търговска война между тези две държави", пише австралийският "Сидни морнинг хералд".

Вчерашната реч на Тръмп предизвика особен отзвук в Мексико

Друга констатация, която се прави от изданията в азиатско-тихоокеанския регион, е, че ако Вашингтон реши да е по-малко ангажиран с международните отношения, това може да доведе до промяна в съществуващите съюзи и поставяне на по-голямо ударение върху регионалните обединения.

"Индия трябва да е готова не само за по-протекционистка Америка, но и за Съединени щати, които вече не възнамеряват да се намесват като преди във работите на други народи и да пилеят кръв и пари за разпространяване на демократичните ценности", написа политическият анализатор К. Раджа Мохан, ръководител на "Карнеги Индия" в статия за изданието "Индиън експрес".

"Най-умно ще е да се надяваме той да успее", пише в редакционна статия вестник "Острелиън", озаглавена "Президентът Тръмп подпечата сделката". "При Тръмп САЩ ще са толкова остри и непредсказуеми, колкото беше и неговото реалити шоу", посочва тайландският вестник "Нейшън".

Източник: БТА