САЩ и Франция помагат на Япония да изнесе ядреното гориво от Фукушима
САЩ и Франция помагат на Япония да изнесе ядреното гориво от Фукушима / БГНЕС, архив

Япония ще разработи заедно със САЩ и Франция нови технологии за изваждане на разтопеното ядрено гориво от реакторите на АЕЦ "Фукушима-1", за да приключат ликвидационните работи по реакторите, съобщи японският в. "Никей", цитиран от ТАСС.

По сведения на вестника японското правителство в сътрудничество с американското министерство на енергетиката и френската Национална агенция за научни изследвания (ANR) ще се заеме с търсене на организации и специалисти, работещи в тази област.

Очаква се САЩ да помогнат на Япония в разработването на оборудване и технология за съхраняване и утилизация на радиоактивни отпадъци, които се натрупват при извличането на ядрено гориво от реакторите.

Виновна ли е ядрената авария във Фукушима за болни от рак деца в региона?

Японските специалисти разчитат на сътрудничеството с Франция за разработване на управлявани от разстояние устройства, които могат да работят в условия на повишено равнище на радиация.

Понастоящем в Япония се използват технологии за пречистване на радиоактивни води на американската компания "Кърион" и френската "Арева".

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)

Работата по изваждането на ядреното гориво от АЕЦ "Фукушима-1" ще продължи още няколко години.

През декември 2014 г. служители в централата завършиха операцията по прехвърлянето на извлеченото от четвърти блок ядрено гориво в специален басейн в шести енергоблок.

Следващ етап е извличането от три други реактора в централата, пострадали много повече, отколкото четвърти блок. След това ликвидаторите ще могат да започнат подготовка за най-опасната част от операцията - изваждането на разтопеното гориво от вътрешните части на реакторите.

Източник: БТА