Саркози заведе дело срещу бивш шеф на разузнаването
Саркози заведе дело срещу бивш шеф на разузнаването / снимкa: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози е завел днес дело срещу бившия началник на разузнаването Ив Бертран за посегателство върху личната му неприкосновеност и злонамерени обвинения. Това съобщи адвокатът на Саркози Тиери Ерцог, цитиран от Асошиейтед прес.

Извадки от дневници на Бертран, който е бил главен директор на могъщото полицейско разузнаване между 1992 и 2004 г., бяха публикувани миналата седмица в списание "Поан". Записките, изпълнени с взривоопасни истории за наркотици, забранен секс, изнудване и корупция сред френски лидери, бяха иззети неотдавна от съдии за разследване.

В тях пише, че преди четири години, когато бе министър на вътрешните работи, президентът е имал връзка със съпругата на един от членовете на сегашното правителство.

Според "Поан" записките изглежда потвърждават предположението, че след 2002 г. разузнаването е работило за тогавашния държавен глава Жак Ширак в опит да злепостави Никола Саркози, когато той оглави Съюза за народно движение и се кандидатира за негов наследник миналата година.

След като спечели президентските избори, Саркози разпусна полицейското разузнаване. /БТА/