Саркофагът с тялото на Ким Чен-ир ще бъде изложен в мемориален комплекс
Саркофагът с тялото на Ким Чен-ир ще бъде изложен в мемориален комплекс / снимки: Reuters, архив

Севернокорейските власти решиха да поставят балсамираното тяло на починалия от сърдечен удар на 17 декември миналата година Ким Чен-ир в мемориалния комплекс Кумсусан, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на политическото бюро на ЦК на Корейската трудова партия.

Сега в комплекса се намира саркофагът с тленните останки на "първия и вечния президент" на КНДР Ким Ир-сен. В една от залите са изложени награди и почетни звания, дадени му от повече от 80 държави, предава БТА. В друга зала е поставен вагон от влака, с който корейският лидер извършвал многобройните си пътувания из страната, както и служебният му автомобил "Мерцедес".

Саркофагът с тялото на Ким Ченир ще бъде изложен в мемориален комплекс
netinfo

Построеният през 1977 г. дворец Кумсусан първо изпълнявал ролята на резиденция на Ким Ир-сен. След смъртта му на 8 юли 1994 г. дворецът бил превърнат в негова гробница.

Властите решиха да увековечат заслугите на Ким Чен-ир "като вечен лидер на партията и революцията в отговор на единодушното желание на всички членове на партията, военнослужещи и народа на страната".

Ще бъде издигната статуя на "великия лидер на КНДР, рожденият му ден 16 февруари ще е в Северна Корея "Ден на сияйната звезда", в цялата страна ще има "портрети на Ким Чен-ир с усмивка на лице", в негова чест ще бъдат издигнати обелиски, отбелязва севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Саркофагът с тялото на Ким Ченир ще бъде изложен в мемориален комплекс
netinfo