Саакашвили обвини Русия за политическата криза в Грузия
Саакашвили обвини Русия за политическата криза в Грузия / снимка: БГНЕС

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили обвини в телевизионно обръщение руските тайни служби, че подклаждат гражданските протести в страната, съобщи Ройтерс.

Телевизионното изявление на Саакашвили, съпроводено с превод, бе излъчено директно и от руски телевизионни канали.

"Високопоставени служители на руските специални служби стоят зад последните събития", подчерта Саакашвили и добави, че разполага с доказателства за твърденията си.

"Задействани са всички механизми на лъжата и провокациите от страна на държава с много пари и много опит", заяви грузинският президент, цитиран и от ИТАР-ТАСС. "Ние имаме доказателства и ще ги обявим публично. Вече отзовахме посланика си в Русия, и това не е театрален жест", подчерта Саакашвили. Според него в Москва вече е създадено "алтернативно правителство на Грузия".

По-рано грузинското министерство на външните работи обяви няколко сътрудници на руското посолство в Тбилиси за "персона нон грата", съобщи президентът. "Тези хора от руското посолство в Грузия са се занимавали с подривна и шпионска дейност и трябва да напуснат страната", добави той.

Грузинският лидер окачестви като "неприятни" днешните събития в Тбилиси, в които специалните части за борба с безредици използваха сила, за да разпръснат митинг на опозицията. "Ръководството на страната ще направи всичко необходимо, за да не допусне масови безредици. . . Ние призоваваме опозицията към диалог - с изключение на онези, които бяха показани на заснетите кадри, доказващи, че са сътрудници на руските служби", подчерта Саакашвили.