Хиляди хора изпратиха руския опозиционен лидер Алексей Навални в последния му земен път. Навални беше погребан в Борисовското гробище в Москва.

Преди погребението имаше кратко опело в църквата в московската община Марино.

Въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност и металните ограждения хиляди хора се събраха, за да се сбогуват с Навални. Те скандираха „Алексей“ и „Не се страхуваме!“. В тълпата бяха посланиците на Франция и Германия, както и някои от последните свободни независими политици в Русия.

Ковчегът с тленните останки на опозиционера пристигна малко след 13.00 и беше посрещнат с аплодисменти.

По време на краткото опело, на което присъстваха и родителите на Навални – майка му Людмила и баща му Анатоли, ковчегът бе отворен, а тялото му бе покрито с червени и бели цветя.

Екипът на Алексей Навални стриймваше на живо в Youtube погребението. Те съобщиха, че са възникнали проблеми с покритието на мобилните оператори.




Юлия Навалная с трогателни думи за съпруга си: Не знам как да живея без теб, но ще опитам (ВИДЕО)

Съпругата на Навални Юлия Навалная пусна трогателен пост в социалните мрежи, но не присъства на погребението от съображения за сигурност. Тя и децата им са в чужбина.

След краткото опело Алексей Навални беше погребан в Борисовското гробище. Тялото му бе положено в земята под звуците на песента на Франк Синатра – My way, а след това прозвуча и музикална тема от филма „Терминатор“. Мнозина определиха това като последната шега на руския опозиционер, припомняйки най-известната фраза на Арнолд Шварценегер от филма I'll be bac.

„Ковчегът бе положен в земята. Довиждане, приятелю!“, написа съратникът на покойния Навални - Иван Жданов, в приложението "Телеграм", цитиран от Франс прес.
 
Страхът от репресии, от страна на властите, не се оказа достатъчно силен, за да попречи на свободомислещите руснаци да отдадат почит на покойния дисидент по време на погребението му.

"Днешният ден е трагичен, защото смъртта на Алексей е голяма загуба не само за семейството и близките му, на които изказваме съболезнованията си, но и за огромен брой хора. Мисля, че за милиони хора в Русия, а и не само в Русия“, каза руският опозиционер Борис Надеждин.

БГНЕС

 


БГНЕС


Навални почина на 47-годшна възраст на 16 февруари в затворнически лагер в руския Ямало-Ненецки автономен окръг на около 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата около смъртта му не са изяснени.Твърди се, че политикът, отслабен от предишна атака с отрова и многократни престои в изолатора на лагера, е припаднал в заледения двор на затвора и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран.

Поддръжници на Навални, роднини и защитници на човешките права обвиняват Путин, че е наредил убийството на опозиционния лидер. Кремъл отрича тези обвинения и продължава да се подготвя за изборите от 15 до 17 март, на които се очаква Путин да бъде избран за пети мандат.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР, Любомир Мартинов/БТА