/ iStock/Getty Images
Според доклад България е на 27-мо място в
Нивата на конфликтност в световен мащаб бележат ръст от началото на коронавирусната пандемия, сочи публикуван от Института за икономика и мир (Institute for Economics and Peace) годишен доклад - "Глобален индекс на мира", цитиран от ДПА.

Докладът, който оценява ситуацията през 2020 г. сочи, че конфликтите по света бележат ръст за девети път от 12 години. Основателят на института Стив Килелеа заяви, че причина за това е пандемията.

Глобалния индекс на мира за 2020 г. обхваща 163 държави. 

България е на 27-мо място, с една позиция по-нагоре в сравнение с предишната година.

Исландия продължава да оглавява списъка на най-мирните страни и задържа тази позиция от 2008 г., следвана от Нова Зеландия, Дания и Португалия.

На дъното на класацията е Афганистан, преди него са Йемен и Сирия. В класацията на 36-те европейски страни България е на 20-та позиция.

Въпреки че общите нива на конфликти и тероризъм са намалели през 2020 г., политическата нестабилност и съпроводените с насилие протести са отбелязали ръст, каза Килелеа. Той допълни, че икономическите последици от пандемията ще създадат още по-голяма несигурност, особено в страните, които са изпитвали трудности и преди избухването ѝ.

Възстановяването вероятно също ще бъде крайно неравномерно, което поражда риск от още по-голям разрив, каза анализаторът.

Като цяло докладът регистрира повече от 5000 съпроводени с насилие събития, свързани с пандемията между януари 2020 г. и април тази година.

25 страни са преживели голям брой съпроводени с насилие протести, докато само осем са подобрили положението си по този показател.

Ситуацията се е влошила в Беларус, Мианма и Русия, където имаше полицейско насилие срещу протестиращи.

Масовите безредици нараснаха рязко в САЩ през разглеждания период не само заради пандемията, но също и отчасти поради разрастването на движението "Животът на чернокожите има значение", както и щурма на Капитолия във Вашингтон през януари.

За сравнение нивата на убийствата, смъртните случаи в резултат на тероризъм и престъпността са намалели значително на много места по света, въпреки че ситуацията се различава значително в различните райони.

В Афганистан, Бразилия, Южна Африка и Мексико, например, повече от половината от населението казват, че насилието е най-големият риск за ежедневната им сигурност.

 
БТА