/ БТА
Цялото ръководство на германската партия "Зелените" тази сутрин обяви, че ще подаде оставка през ноември заради слабите резултати на местните избори, предаде ДПА.

„Необходим е нов старт“, каза на пресконференция съпредседателят на „Зелените“ Омид Нурипур.
След пораженията на изборите в Тюрингия, Саксония и Бранденбург партията, по думите му, преживява „най-дълбоката криза от десетилетие“.

„Поемаме отговорност“, добави Нурипур и отбеляза, че е „дошло време да предаде съдбата на партията в нови ръце“.
Другият съпредседател на „Зелените“ – Рикарда Ланг, също посочи, че „са нужни нови лица, които да изведат партията от кризата.

На местните избори в неделя в източногерманската провинция Бранденбург „Зелените“ загубиха всичките си места в местния парламент, след като не успяха да преодолеят 5-процентната бариера за излъчване на представители. Партията получи едва 4,1% от гласовете – рязък спад от 10,7%, които формацията взе там на предишните избори през 2019 г.

На 1 септември „Зелените“ отчетоха загуби и на изборите в провинции Саксония и Тюрингия. Те нямат да имат представители в новия състав на местния парламент в Тюрингия, а в Саксония едва преминаха 5-процентната бариера с 5,1% от гласовете.

На национално равнище партията в момента е втората по големина в трипартийния кабинет на канцлера Олаф Шолц.

Катя Маст, представителка в Бундестага на управляващата в Германия Социалдемократическа партия (ГСДП), каза, че очаква оставката на ръководството на „Зелените“ да доведе до трусове в партията, но не и в правителството.

Маст, чиято партия управлява заедно със Свободнодемократическата партия (СвДП) и "Съюз 90/Зелените", отбеляза, че е взела под внимание днешното решение на Рикарда Ланг и Омид Нурипур да се оттеглят.

„Допускам, че това означава пренареждане в рамките на партия „Зелените“, а не в правителството и в парламентарната група на „Зелените“, каза тя за партията, чийто член е и министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Зелените" планират партийна конференция във Висбаден от 15 до 17 ноември, на която трябва да бъде избрано новото ръководство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА