/ getty images
Руските войски в отговор на атаката на Въоръжените сили на Украйна срещу сондажни платформи в Черно море са нанесли удари срещу арсенали с украинско оръжие, военна техника и дронове, става ясно от сводката на Министерството на отбраната за последните събития по фронтовете на войната в Украйна, предава РИА Новости.

„В отговор на диверсията на киевския режим, крилати ракети „Оникс“ унищожиха хангари с украински безпилотни летателни апарати „Байрактар-ТБ2“ на военното летище Школни в Одеска област, идентифицирани по време на операцията от руска разузнавателна техника“, се казва в документа.

Освен това на остров Кубански са ликвидирани два взвода 155-милиметрови американски гаубици М-777. Също така руската авиация е унищожила две пускови установки за зенитно-ракетни системи С-300 в районите на Очаков и Тузла, Одеска област.

Според руското военно ведомство, Украйна е решила да атакува газови платформи с ударни дронове, след като отново не е успяла да превземе Змийския остров.

„На 20 юни, около 5 часа сутринта, режимът в Киев направи нов безумен опит да завладее остров Змейни. Планът на операцията на киевския режим беше да нанесе масирани въздушни и артилерийски удари по остров Змейни, последвани от десант и завладяването му“, се казва в сводката.

По данни на Министерството на отбраната в рейда са участвали над 15 разузнавателни и ударни дрона, оглавявани от два „Байрактара“. Освен това стратегически разузнавателен дрон на ВВС на САЩ Global Hawk RQ-4 се е намирал във въздушното пространство на голяма надморска височина.

Прикритието е осигурено от зенитни системи С-300 от бойни позиции в района на Тузла и Очаков. Ракетни и артилерийски удари по Змейное са нанесени и от балистични ракети „Точка-У“, реактивни системи за залпов огън „Ураган“ и 155-милиметрови гаубици М-777.

Руска зенитно-ракетна оръдейна система „Панцир“ и зенитно-ракетната система „Тор“ са унищожили всички снаряди и ракети, изстреляни по Змейни, успели са да свалят 13 дрона, 4 ракети „Точка-У“ и 21 ракети от РСЗО „Ураган“ във въздуха , заключават от Министерството на отбраната на Русия.