Руските комунисти обмислят референдум за визи за гастарбайтери от ОНД
Руските комунисти обмислят референдум за визи за гастарбайтери от ОНД / БГНЕС

Руските комунисти обмислят референдум за въвеждане на визи за трудови мигранти от ОНД, ако мнозинството в Държавната дума отхвърли подготвяния от тях съответен законопроект, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Лидерът на компартията Генадий Зюганов поискал спешно свикване на Съвета за сигурност по повод безредиците в столицата тези дни.

Вчера край Москва бе задържан азербайджанецът Орхан Зейналов, заподозрян в убийството на руския младеж Егор Шчербаков, прободен с нож в четвъртък в район Бирюльово, напомня вестникът, цитиран от БТА. Задържаният представя различни версии за последвалите погроми в местни търговски центрове, където работят гастарбайтери.

"На практика всички мигранти са въоръжени - може в миг да извадят нож и да ти видят сметката", разказва източник от федералното следствие. Но и погромите са опасни за местните хора - може да има случайни жертви.

"Държавата е слаба и може да бъде силна само избирателно, щом тръгне срещу някого. Във всички други случаи е слаба и поначало не може да осигури на хората минимална защита", коментира политологът Игор Бунин.

"При масови безредици слабата държава не взема системни мерки, а спорадични" - търси изкупителни жертви, забелязва изданието по повод уволнението на полицейския началник в Бирюльово. "А Държавната дума побърза да хвърли отговорността за междуетническите конфликти върху общинските власти", добавя то.

Президентът Владимир Путин е против въвеждането на визов режим със страните от ОНД, припомня всекидневникът негово изявление малко преди събитията в Бирюльово. Интересът на властта да запази статуквото е разбираем - тя не иска да си разваля отношенията със съседни държави, пише той.

Руската власт доста преувеличава зависимостта на Русия от икономиката и доброжелателното отношение на съседките й от ОНД, смята аналитикът Михаил Ремизов. Понякога обаче Кремъл е склонен да направи изключение - тези дни примерно президентският съветник Сергей Глазев подробно разказа по телевизията защо Москва трябва да въведе визов режим с Украйна, ако тя влезе в Евросъюза, се казва в статията.

Значи геополитическите интереси на Русия са по-мили на ръководството й от интересите на гражданите - освен дискомфорт те вече всеки ден и час са изправени пред реални рискове заради съседството с хора от чужда култура. Трети ден поред жителите на Бирюльово описват ужасите на всекидневния живот в близък досег с гастарбайтерите, изпълнили района. Днес все още има кой да ги слуша. Утре ще ги забравят - до следващия погром", прогнозира "Независимая газета".

"Ведомости" разказва за братя Гаджиеви от руската кавказка република Дагестан - собственици на съсипаната от погромаджии в неделя плод-зеленчукова борса в Бирюльово. Според списание "Форбс", цитирано в материала, това са Алиасхаб Гаджиев и Игор Исаев. Последният се казвал преди Ибрагим Гаджиев, но се прекръстил, след като имал неприятности с органите на реда. Федералният Следствен комитет, държавната служба Роспотребнадзор и московските власти се състезават в момента кой да затвори търговската база, но братята "си имат още доста работи - и ферми, и банка, и агенция за охрана", отбелязва вестникът.

Според Максим Саяпин, чиято фирма търгува на борсата на Гаджиеви, дневният оборот на обекта е 70 милиона рубли - над 2 милиона долара. Или 20 на сто от общия оборот на плод-зеленчуковата продукция в московския регион. Представител на кметството обаче уверява, че за наемателите има площи в други борси.

Печатът цитира Магомед Толбоев, почетен президент на компания "Новие Черьомушки" - оператор на борсата в Бирюльово. Летец-изпитател, удостоен със званието герой на Русия, Толбоев заявява, че ще обжалва всяко решение на властите да закрият обекта.

"Ние храним московчани с пресни продукти, правим всичко за тях. Ако някой иска да затвори всичко това, трябва да има предвид - ще се случи колапс и хората ще останат с гладни стомаси. Но аз няма да допусна това. Имам достатъчно сили и средства", казва Толбоев пред "Новая газета". И добавя, че е приятел на президента Владимир Путин.

В доклад за резултата от проверка в зеленчуковата борса шефът на московската полиция Анатолий Якунин заяви, че там са задържани 1245 чуждестранни граждани, 214 от които са нарушили закона и в момента тече процедура за експулсирането им, посочва "Росийская газета". Според Федералната служба за сигурност не се очаква развитие на конфликта в Бирюльово, изтъква официозът.