Руският патриарх отслужи пасхална служба по повод Възкресение Христово
Руският патриарх отслужи пасхална служба по повод Възкресение Христово / netinfo

Руският патриарх Алексий Втори отслужи в московския храм "Христос Спасител" пасхална служба за Възкресение Христово, предаде ИТАР-ТАСС.

На службата присъства руският президент Владимир Путин, руският премиер Михаил Фрадков и кметът на Москва Юрий Лужков.

В пасхалното си послание по повод Възкресение Христово руският патриарх припомни, че с изкупителния подвиг на Исус и неговото възкресение господ е донесъл на човечеството невиждана до този момент свобода. Патриархът допълни, че хората могат да познаят истинската вътрешна свобода, само ако следват нравствените християнски ценности, а не мислят, че свободата носи само пари, власт, сила или здраве, или пък не я възприемат само като чувство за безнаказаност и задоволеност.

В началото на службата в московския храм делегация донесе от Ерусалим благодатния огън. Той пристигна с полет от Светите земи на московското летище "Внуково" и беше транспортиран със специален кортеж до храма "Христос Спасител". В делегацията донесла огъня бяха руският вицепремиер Александър Жуков и директорът на Ермитажа Михаил Пиотровский.

На пасхалната служба присъстваха общо 4000 души, сред които и представителят на Ватикана в Москва, архиепископ Антонио Менини.

В края на службата руският президент подари на руския патриарх древна кремълска икона на Божията майка, която е била изнесена от съветска Русия през 20-те години на миналия век, а през 80-те години беше продадена на търг в Лондон. Неотдавна Русия обаче успя да я откупи и да си я върне.

Празнична пасхална служба има и във всички православни храмове в Русия и във всички руски храмове по света, които общо са 27 хиляди.

Тази година в Русия Великден съвпадна с Благовещение.