/ БГНЕС, архив
Журналист от Санкт Петербург е хоспитализиран със счупена ръка след сблъсък с полицаи в избирателна секция, където репортерът искал да разследва твърдения за изборни злоупотреби, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът станал в последния ден от общонародното допитване за промените в руската конституция, които ще дадат възможност на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г.
Държавни служители обвиниха за случилото се журналиста.

Путин гласува за поправките в Конституцията на Русия

Давид Френкел - репортер от онлайн медията "Медиазона", каза, че пристигнал в избирателна секция в Санкт Петербург след твърдения за изборни злоупотреби, а полицай счупил ръката му, докато опитвал да го изведе от секцията. "Те извиха ръката ми и я удариха с юмрук", каза Френкел, който е претърпял четиричасова операция след случката.

Инцидентът влезе в новините в цялата страна, а независими медии излязоха с изявления в подкрепа на Френкел и поискаха пълно разследване на случая. Полицията обаче отхвърли обвиненията в нападение срещу журналиста, като посочи, че просто е "помагала за отстраняването на гражданин".
 


Официални лица от избирателната секция заявиха, че журналистът е предизвикал конфликта.

Губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов изрази съжаление за нараняването на Френкел, но отбеляза, че "много хора са изморени, прекалено усърдни, твърде ентусиазирани или вманиачени".
Адвокат на журналиста е подал жалба и настоява за наказателно разследване на нападението.
БТА