Руски опозиционни дейци разкритикуваха изборите като недемократични
Руски опозиционни дейци разкритикуваха изборите като недемократични / снимка: БГНЕС

Руски опозиционни лидери заявиха, че е имало нарушение в произвеждането на президентски избори, предаде Ройтерс. Според резултатите от до момента обработените бюлетини победител е кандидата на Кремъл Дмитрий Медведев.

Последният президент на СССР Михаил Горбачов с половин уста похвали Медведев, но изрази съмнения в изборния процес. Мисля, че той е добре подготвен, образован и съвременен. Има добър опит като юрист, умен е, но има един недостатък - не е работил достатъчно дълго на федерално равнище, каза Горбачов. Според него като стандарти днешните избори са по-добри от предходните, но все още далеч от това, което трябва да бъдат.

Комунистическият кандидат Генадий Зюганов, който според социолозите ще е на второ място след Медведев, се оплака, че на изборите в Далечния изток е имало проблеми. За жалост там има много нарушения, каза Зюганов. Учуден съм, че някои губернатори са произнасяли речи и са приканвали избирателите да подкрепят партията на властта, заяви лидерът на руските комунисти.

Бившият премиер Михаил Касянов, който сега е в опозиция, не бе допуснат като кандидат в борбата за президентския пост. Това е операция на тайната служба КГБ за предаване на властта от един човек на друг. Няма нищо общо с избори, заяви Касянов пред Ройтерс.

Друг от лидерите на опозицията - Гари Каспаров, и група негови привърженици не бяха допуснати до Червения площад. Те стояха недалеч с лозунг: "Не участваме в този фарс". Той заяви, че са нарушени всички руски закони. Властите ликвидираха изборите в тази държава. Сега трябва да започне кампания те да бъдат признати за нелегитимни, заяви Каспаров.