Трима руски олигарси, сред които Роман Абрамович, са поискали отмяна на наложените им санкции, съобщи Съдът на Европейския съюз, цитиран от АФП.

„Тези дела попадат в юрисдикцията на Общия съд“, съобщи говорителката на съда. В най-скоро време се очаква съдът да се произнесе по оспорването на "рестриктивните мерки по отношение на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна".

Роман Абрамович и украински делегати получили симптоми на отравяне

Другите двама олигарси, които са поискали отмяна на санкциите, са Михаил Фридман и Пьотр Авен.

Мерките на ЕС включват забрани за пътуване, както и замразяване на активите им в ЕС, като това излага техните суперяхти, имения и други имоти в ЕС на риск от конфискация.

Олигарсите са в "черния списък" на ЕС, създаден през февруари и март въз основа на подозрения и доказателства, че са имали влияние или са се възползвали от инвазията на Русия в Украйна, и са приближени до руския президент Владимир Путин.

Абрамович притежаваше лондонския футболен клуб Челси, който беше продаден на консорциум, ръководен от американския милиардер Тод Боели, за пет милиарда евро.

Как руският милиардер Андрей Мелниченко защити активите си от европейските санкции

Роденият в Украйна Фридман, един от най-богатите хора в Русия, и роденият в Русия Авен, се оттеглиха по-рано този месец от инвестиционния фонд LetterOne, който са съоснователи.

БГНЕС