/ БТА
Руската държавна телевизия обвини лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, че си е изгубил разсъдъка заради пари, предаде Франс прес. Според медията "Пригожин се е главозамаял, след като е получил огромни суми пари", заяви Дмитрий Кисельов, един от водещите гласове на държавната телевизия и водещ на седмична емисия.

"Чувството да вярваш, че всичко ти е позволено, се появи у него преди време, още по време на операциите на "Вагнер" в Сирия и Африка", заяви Кисельов относно Пригожин.

Според него това чувство се е засилило след превземането на градовете Соледар и Бахмут в Украйна от наемниците на Пригожин. "Той повярва, че едновременно може да се противопостави на министерството на отбраната, на държавата и лично на президента", заяви Кисильов.

Медийната група на Пригожин прекратява дейността си

Водещият увери, без да привежда доказателства в подкрепа на твърденията си, че "Вагнер" е получила 858 милиарда рубли (8,8 милиарда евро) обществени средства.

Според журналиста един от големите фактори в бунта на "Вагнер" е бил отказът на министерството на отбраната да удължи доходоносния договор, подписан с ресторантьорската група "Конкорд" на Пригожин.

Бунтът на "Вагнер", продължи само един ден. Той приключи със споразумение, предвиждащо отпътуването на Пригожин за Беларус. Никакви санкции не бяха обявени срещу метежниците, но бъдещето на компаниите на Пригожин изглежда несигурно.

В събота щаб квартирата на "Вагнер" в Санкт Петербург, известна като "Център Вагнер" обяви в Телеграм, че се мести на друго място, но увери, че ще продължи да функционира под нов форма. Според "Уолстрийт джърнъл" агенти на Федералната служба за сигурност са претърсили централата на групата, за да търсят доказателства срещу Пригожин.

Пригожин уверява, че бунтът му не е целял да свали властта, а да спаси "Вагнер" от разформироване от руския генерален щаб, който той обвинява в некомпетентност в конфликта в Украйна.

От понеделник Пригожин не е правил публични изявления.

А вчера журналистът Кисельов оспори идеята, че бойците на "Вагнер" са били по-ефикасни от руските сили и припомни, че са им били необходими 225 дни, за да превземат Бахмут срещу 70 дни, за които руската редовна армия е превзела Марупол.
Габриела Големанска/БТА