Русия предлага на Сърбия да влезе в нова система за сигурност
Русия предлага на Сърбия да влезе в нова система за сигурност / снимкa: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев е предложил на сръбския си колега Борис Тадич включването на страната му в нова европейска система за сигурност, в която тя би имала важна роля.

Белградският вестник „Блиц" цитира източници, запознати с разговора на двамата президенти в сръбската столица, които твърдят, че Медведев лобира да се направи нова концепция за отбранителната сигурност след сблъсъците в Кавказ.

Пред депутатите в сръбският парламент Дмитрий Медведев също каза, че Русия предлага нова система за сигурност на базата на международните задължения, които всички ще разделят между себе си.

Русия и Сърбия строят в Ниш Център за бързо реагиране и разминиране, съобщават още сръбските медии. От тази база сръбски и руски спецчасти ще се намесват и ще реагират при всяко извънредно положение в региона - пожари, наводнения и други природни бедствия. Центърът за разминиране ще започне да роботи още през март. Това, според оценките в Белград, са двете най-конкретни неща, договорени при разговора на четири очи между Медведев и Тадич.

На въпрос дали Сърбия променя своя външнополитически курс или балансира между Вашингтон, Москва и Брюксел след визитата на Медведев, Владимир Глигоров от Виенския институт за международни икономически изследвания коментира пред радио Свободна Европа, че до този момент не е ясно кой е сръбският политически приоритет - Косово или ЕС. Според него поведението на Сърбия на международната сцена показва, че всъщност целта й е да остане извън НАТО и да играе на картата на променливите съюзничества, а това е много рискована политика.