Руската и сирийската авиация прекратиха от 10 часа днес въздушните удари в района на Алепо, предаде ТАСС, цитирайки руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той каза, че предсрочното спиране на ударите е необходимо за прилагането на обявената вчера от Москва за 20 октомври "хуманитарна пауза".

Москва и Дамаск обявяват "хуманитарни паузи" в обстрела на Алепо

Шойгу напомни, че мирните жители ще могат да напуснат Алепо по шест коридора, а за бунтовниците ще бъдат открити два. Той призова страните, имащи влияние върху въоръжените формирования на бунтовниците в източната част на Алепо, да убедят лидерите им да напуснат града.

Шойгу съобщи още, че военни експерти от редица страни ще започнат утре в Женева работа по разделянето на терористите и опозицията в Алепо. Руската група вече е пристигнала в Женева. Според него руската инициатива за "хуманитарна пауза" в Алепо на 20 октомври е призвана "да спомогне за успеха на работата на военните експерти" в Женева.

Руската армия изрази готовност да гарантира безопасно изтегляне на бунтовниците в Алепо

Дипломацията на САЩ реагира предпазливо на изненадващото съобщение на Москва, предаде Франс прес.

"Разбира се, приемаме със задоволство информациите, че може да настъпи спад в насилието, но е малко рано да се прецени колко време ще продължи това. Вече сме виждали такива ангажименти и обещания и видяхме, че те биваха нарушавани", заяви пред Си Ен Ен говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Путин: Ако искаме да доведем докрай борбата с терористите, трябва да се бием с тях

"Следим нещата внимателно, това съобщение е добре дошло, но трябва да видим дали можем да се осланяме на него", подчерта Джон Кърби.

Неочакваното съобщение на Русия идва след няколко седмици критики на Запада срещу бруталността на бомбардировките, извършвани от армията на сирийския режим с подкрепата на руската бойна авиация, отбелязва АФП.

Източник: БТА