Москва и Дамаск обявяват хуманитарни паузи в обстрела на Алепо
Москва и Дамаск обявяват хуманитарни паузи в обстрела на Алепо / БГНЕС, архив

Руските и сирийските военни започват да провеждат "хуманитарни паузи" в сирийския град Алепо, за да се позволи на цивилните и ранените да напуснат града, както и да се осигури изтеглянето на въоръжените бунтовници, предаде ТАСС, цитирайки началника на главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской. Той говори пред журналисти в Москва днес.

Генералът не уточни за колко такива паузи става дума, но първата вече е обявена - на 20 октомври от 08:00 ч. сутринта до 16:00 ч.

"Ние разбираме, че съгласуването на всички въпроси може да се проточи дълго. Затова решихме да не губим време и да започнем да провеждаме хуманитарни паузи, най-вече за свободно преминаване на мирни жители, за евакуация на болни и ранени, а също и за изтегляне на бунтовнически бойци", отбеляза Рудской.

В Лозана се проведе международната среща за Сирия

"Обръщаме се към лидерите на незаконните въоръжени формирования и техните спонсори: от 08:00 ч. сутринта на 20 октомври вие ще можете безпрепятствено да напуснете района на Алепо по два коридора", посочи Рудской. Той добави, че през посоченото време руската авиация и сирийските правителствени войски ще спрат въздушните удари и обстрела с други видове оръжие.

Двата обявени коридора са: пътят "Кастело" и района на пазара "Сук ел Хай", уточни Рудской. По тези коридори обкръжените бунтовници ще могат да излязат към района на Идлиб. По същите два коридора ще могат да бъдат евакуирани болните и ранените. Още шест коридора са открити за пропускане на мирни жители, каза той.

За информация на гражданите и на бунтовниците ще бъдат разпространени листовки, на които ще бъдат посочени маршрутите за излизане от града и редът за преминаване през пропускателните пунктове на правителствените войски.

Асад: Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия

Рудской призова ръководството на бунтовниците да разминира подстъпите към хуманитарните коридори и да даде възможност на населението да напусне източен Алепо. На цялото градско население, напускащо града, се гарантира пълна безопасност, оказване на медицинска и друга помощ, а също настаняване в пунктове за временно пребиваване. На хората ще бъдат осигурени топла храна и предмети от първа необходимост, добави той.

Генерал Рудской отбеляза също, че терористите в Алепо продължават да получават американски противотанкови ракетни комплекси TOW и други съвременни оръжейни системи. Според него бунтовниците не се отказват от опитите да възстановят коридорите си за снабдяване с оръжия и боеприпаси в обкръжената източна част на Алепо.

Руската армия готова да гарантира безопасно изтегляне на бунтовниците в Алепо

Реакциите от света:

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще наложи допълнителни санкции на сирийски физически и юридически лица, които подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад. Това заявиха външните министри в декларация, оповестена след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Люксембург, предаде ДПА.

Министрите осъдиха също сирийските и руските въздушни удари срещу контролираните от бунтовниците райони на град Алепо, обвинявайки Москва, че преднамерено обстрелва болници и медицински персонал, посочва Ройтерс.

"Целенасоченото атакуване на болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, както и използването на варелни и касетъчни бомби или химическо оръжие, може да се причисли към военните престъпления", се казва в декларацията.

Участниците в срещата призоваха Русия чрез политика и действия да докаже, че полага всички усилия да спре безразборните бомбардировки, извършвани от сирийските правителствени сили, да възстанови режима на спиране на огъня, да гарантира хуманитарен достъп и да създаде условия за политически преход.

В декларацията не се споменават санкции срещу Русия заради ролята й в Сирия, отбелязва ДПА.

САЩ сложиха край на преговорите с Русия за Сирия

Предложеното от Русия днес осемчасово прекъсване на бомбардировките в Алепо на 20 октомври е "позитивно", но не е достатъчно дълго, за да се достави необходимата помощ на обсадения сирийски град, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Необходима е "по-дълга пауза, за да могат да влязат камионите" с хуманитарна помощ в източната част на града, контролира от бунтовниците, обясни той. Този сектор, където живеят 250 000 души, непрестанно е бомбардиран от края на септември от сирийски и руски самолети, припомня агенцията.

"Всякаква пауза в бойните действия е позитивна за населението, но ние се нуждаем от повече време, за да задвижим хуманитарната машина", добави Дюжарик, който припомни, че ООН по-рано е призовавала за 48-часови паузи.

Обявеното от Русия осемчасово прекъсване на бомбардировките в Алепо на 20 октомври, за да се позволи на жителите и бунтовници да напуснат обсадения сирийския град, е твърде недостатъчна и идва твърде късно. Това заяви говорителят на
Държавния департамент на САЩ Марк Тонър на редовния брифинг, когато беше помолен да коментира предложението на руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс. Ако този план доведе до "осемчасова пауза в непрестанните страдания на хората в Алепо, това би било добре, но честно да ви кажа, това е твърде недостатъчно и идва твърде късно", посочи говорителят.

Източник: БТА