Руската армия готова да гарантира безопасно изтегляне на бунтовниците в Алепо
Руската армия готова да гарантира безопасно изтегляне на бунтовниците в Алепо / БГНЕС, архив

Руската армия обяви, че е готова да гарантира на въоръжените бунтовници безопасно изтегляне от сирийския град Алепо, докато подкрепяния от Москва режим в Дамаск води офанзива срещу източните квартали на втория град в Сирия, предаде АФП.

"Готови сме да гарантираме безопасно изтегляне на бунтовниците заедно с оръжията им, свободно преминаване на мирни граждани от източната част на Алепо и връщането им, както и изпращането на хуманитарна помощ", заяви руският генерал Сергей Рудской на пресконференция. Той увери, че е готов да обсъди всяка инициатива или предложение.

САЩ сложиха край на преговорите с Русия за Сирия

Рудской добави, че армията е готова да съдейства и за въвеждането на "хуманитарни паузи". "Необходими са обаче гаранции за сигурност от бандитските формирования, за да се избегне повторение на извършеното на 19 септември нападение срещу хуманитарен конвой на ООН", подчерта генералът, цитиран от ТАСС. Той напомни, че в района на пътя Кастело е създаден хуманитарен коридор за бунтовниците, искащи да напуснат Източно Алепо, включително с оръжието си. За мирните граждани са създадени седем хуманитарни коридора.

"Гарантирано е безопасно напускане на всички жители, които искат да напуснат този район, както и безпрепятствена евакуация на ранените и болните и предоставяне на медицинска помощ. Но за тази цел бунтовниците трябва да разминират проходите в района на хуманитарните коридори, да прекратят разстрелите на мирни жители, искащи да напуснат Източно Алепо, и да не пречат на свободното придвижване на гражданите в града", добави той.

Русия съжалява за прекратените от САЩ контакти относно Сирия

В края на юли руската армия обяви, че е създала четири хуманитарни коридора около Алепо, в допълнение към вече съществуващите изходи, припомня АФП. Според Москва създаването им е позволило на 69 бунтовници да се предадат и на 169 мирни граждани да напуснат опасната зона.

Новото руско предложение за безопасни изходи беше направено преди уговорената международна среща за Сирия в Лозана с участието на представители на Русия, САЩ и страни от региона. АФП отбелязва, че това ще бъде първата среща между външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери след провала на договореното от тях примирие в Сирия, който предизвика сериозно напрежение.

Източник: БТА