Русия е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ, но те да направят първата крачка
Русия е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ, но те да направят първата крачка / БГНЕС

Решението на Запада да сложи спирачка на отношенията с Русия беше безсмислено, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия "Евронюз", цитирано от ТАСС.

По думите му Москва е готова да възобнови ги възстанови на нова, равноправна основа, но първата крачка трябва да направят ЕС и САЩ.

Обама презова Русия да прекрати ударите по сирийските бунтовници

Западът трябва да "мисли широко" и да сътрудничи с Русия в борбата с тероризма, а не да прекъсва диалога, изтъкна Медведев. Москва от своя страна е готова да споделя информация по този въпрос, допълни той.

Руският министър-председател отбеляза, че за осем години на най-високите държавни постове е успял да направи много - например да подпише договора за съкращаване на стратегическите оръжия между Русия и САЩ. В интервюто за "Евронюз" Медведев определя работата на президента и правителствения ръководител като "постоянен драйв", достоен за отделен подробен разказ.

Медведев: Русия и Западът се хлъзгат към нова студена война

Премиерът на Русия смята за разумно едновременното вдигане на взаимните санкции от Запада и от Русия. За пореден път той припомни, че "тези санкции не сме ги измислили ние, така че не ние трябва да започнем да ги вдигаме".

Медведев призна, че санкциите са повлияли на състоянието на руската икономика, като компаниите и банките са се лишили от западното финансиране. Според него обаче тези ограничения са позволили да започне процес на оздравяване на икономиката. По думите му един от плюсовете е, че страната е започвала по-активно да се занимава със селското си стопанство и сега в значителна степен сама осигурява практически всички храни, а огромни количества зърно се изнасят.

Основна вреда на руската икономика е оказал спадът на цените на петрола, изтъкна той.

Що се отнася до конфликта в Сирия, Медведев е на мнение, че прекратяването на огъня трябва да бъде решено общо от всички участващи страни. Той изрази "предпазлив оптимизъм" за постигнатите в Мюнхен споразумения за примирие в арабската република, тъй като според него без сътрудничество на страните по този въпрос, Сирия я очаква "безкрайна война".

Русия възприе най-антизападната си стратегия за последните 20 години

Русия няма да се съди заради "глупашки" и "смешни" обвинения за убийството на Александър Литвиненко, продължи руският министър-председател в отговор на въпрос на "Евронюз" дали Москва ще подаде иск срещу Великобритания, която обвини руския президент в съучастие в това убийство. Той нарече обвиненията на Лондон "лов на вещици".

Източник: БТА