Русия възприе най-антизападната си стратегия за последните 20 години
Русия възприе най-антизападната си стратегия за последните 20 години / БГНЕС

Русия се призна за страна, обкръжена от врагове, извършвайки най-антизападния се поврат за последните 20 години, отбелязва руският в. "Независимая газета" по повод утвърждаването в последните часове на 2015 г. от президента Владимир Путин на обновената Стратегия за национална безопасност на Русия.

Путин обрисува своята визия за световния ред

Вестникът взима за повод на своя коментар по въпроса и току-що публикуваното интервю на Путин пред германския в. "Билд", в което той окачестви като главна грешка на Москва през последните 25 години, че не е заявявала своите национални интереси.

Като основни цели в стратегията са посочени укрепването на отбраната и на националното съгласие, повишаването на жизненото равнище на населението и на конкурентоспособността на икономиката, както и укрепването на статута на Русия като една от водещите световни държави.

Предишната стратегия, одобрена през 2009 г. от (тогавашния президент) Дмитрий Медведев, бе разчетена до 2020 г. Заменяйки предсрочно този документ, Кремъл даде да се разбере, че положението със сигурността на Русия се е променило, появили са се нови опасности, от което следва, че трябва да бъде променен и подходът към проблема, посочва вестникът.

Путин: НАТО и САЩ искаха победа над Съветския съюз и да седнат на трона на Европа

В 40-страничния документ на повишаването на отбранителната способност и на държавната сигурност са посветени 17 пункта, на икономиката - 12, на културата - 7, на повишаването на жизненото равнище и на здравеопазването - по 5, на екологията, науката и образованието - по 4 пункта. При това общо над 20 пункта се отнасят до стратегическата стабилност и главно до взаимоотношенията на Русия с външния свят.

Приоритет се отдава на укрепването на взаимодействието в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), на РИК (Русия, Индия, Китай), на Шанхайската организация за сътрудничество, на АТИС (Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество) и на Г-20. За ключово направление на външната политика е посочено развитието на отношенията със страните от ОНД, Абхазия и Южна Осетия. Русия развива всеобхватно партньорство с Китай, смятайки го за ключов фактор за поддържането на стабилността в света, и привилегировано партньорство с Индия. Тя се обявява и за създаване на надеждни неблокови механизми за стабилност в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези цели липсваха в предишната стратегия, посочва "Независимая газета".

В документа се изреждат основните заплахи за сигурността на Русия. Украйна е посочена като дългосрочно огнище на нестабилност в Европа и непосредствено край границите на Русия. Москва стоварва вината за възникване на украинската криза на САЩ и на ЕС, които подкрепиха "антиконституционния държавен преврат", довел до "дълбок разкол в украинското общество и до възникването на въоръжен конфликт".

Новата версия на стратегията за национална сигурност е най-антизападната от всички, приети от Русия след 1997 г., подчертава вестникът. НАТО и ЕС се обвиняват, че не са могли да осигурят сигурност в Европа, и като потвърждение се посочва миграционната криза. Северноатлантическият алианс се критикува за засилването на военната активност и за приближаването на неговата инфраструктура към руските граници. Възникването на терористичната групировка "Ислямска държава" е свързано с "политиката на двойни стандарти, която някои държави водят в областта на борбата с тероризма".

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

Въпреки острите си претенции по адрес на САЩ, отнасящи се в частност до разгръщането на системата за противоракетна отбрана и даже до разширяването на мрежата от военно-биологични лаборатории на територията на съседни на Русия страни, Москва не смята да се отказва от "пълноценно партньорство" с Вашингтон.

На Запад виждат в обновената руска стратегия поредна "демонстрация на независимостта на нейната външна политика". При това намират нейния тон за "по-отбранително-агресивен", отколкото в предишните документи. Стратегията не изключва използването на военна сила, ако мерките с ненасилствен характер се окажат неефективни. В Пентагона и НАТО не пропуснаха да заявят, че Русия няма поводи да смята САЩ и НАТО за заплахи за своята сигурност. А британският "Файненшъл таймс" смята, че обвиненията срещу НАТО и САЩ ще доведат само до усложняване на отношенията между Москва и Запада, посочва "Независимая газета" в обзора си.

Източник: БТА