/ IStock
Москва открито заплашва Румъния в случай, че Украйна използва самолети F-16, които излетят от територията на страната, информира Нюз.ро., цитиран от Диджи24.

Москва затваря румънското консулство в Ростов на Дон

“По време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов заяви, че Русия твърдо предупреждава, че „използването на тактически изтребители F-16 на територията на държави, споменати по-горе, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки“, се казва в публикацията на посолството на Руската федерация в Букурещ на официалната страница на дипломатическото представителство във Фейсбук.

Миналият месец Румъния откри в 86-а авиобаза Фетещ европейски център за обучение на пилоти на самолети F-16, припомня Диджи24.

Тагарев: Помощта за Украйна е морален дълг и стратегически интерес на България

Центърът ще обучава румънски пилоти да управляват летателните машини, които ще влязат във военновъздушните сили на Румъния, но също и пилоти от съюзническите и партньорски военновъздушни сили, включително от Украйна.
Мартина Ганчева/БТА