/ iStock/Getty Images
Москва затваря румънското консулство в Ростов на Дон. Това съобщава Диджи24, като се позовава на информация на агенция ТАСС. Според цитирания източник руският премиер Михаил Мишустин вече е подписал заповедта.

„В съответствие с член 37 от Федералния закон за международните договори на Руската федерация е прието предложението на Министерството на външните работи на Руската федерация относно прекратяването на споразумението между руското и румънското правителство за откриването на генерално консулство на Румъния в Ростов на Дон от 22 септември 2005 г., сключен под формата на размяна на ноти", се казва в заповедта. 

Решението на Москва идва в момент, когато отношенията между Румъния и Русия значително охладняха след нахлуването на руски войски в Украйна и Букурещ остро осъди този акт на агресия, отбелязва Диджи24.

Медията припомня, че миналата седмица Министерството на външните работи в Букурещ е обявило, че Румъния се присъединява към международните усилия за разкриване и осъждане на опитите на Руската федерация да се намеси в политическите и изборни процеси в демократичните държави. През лятото румънското МВнР поиска от Москва да намали с 40 души дипломатическия персонал, работещ в руското посолство в Букурещ. В отговор руското МВнР заяви, че "Русия ще отговори по съответния начин".
 
Мартина Ганчева/БТА