/ БГНЕС, архив
115 руски военни са уволнени, след като отказали да се бият в Украйна.

Решението е признато за законно от Руски военен съд в южната република Кабардино-Балкария. Военните обжалвали отстраняването си от армията поради отказ да участват в офанзивата в Украйна, предаде Франс прес.

Това изглежда е първият официално потвърден случай, когато руски войници отказват да воюват в кампанията на Москва в Украйна, започнала на 24 февруари т.г.

Съдебното решение гласи, че военнослужещите „самоволно са отказали да изпълнят служебна задача“ и техният иск е отхвърлен . Магистратите твърдят, че е проучили „необходимите документи“ и са разпитали длъжностни лица от федералната служба Росгвардия – бившите вътрешни войски, чиито сили, освен руската армия, също участват в нашествието в Украйна.

Заседанието е протекло при закрити врата, за да се избегне разкриването на военни тайни, съобщи съдът, който не уточни в коя част на Русия са разположени войниците.

Пресслужбата на съда, цитирана от Интерфакс, посочи вчера, че ищците са военнослужещи от Росгвардия, отказали да изпълнят задача, свързана със „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, както я нарича Кремъл.
БТА