/ Istock
Московски съд ще разгледа при закрити врати делото срещу 72-годишен американец, обвинен, че е бил наемник в служба на Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Стивън Хъбард от щата Мичиган, се появи в съдебната зала видимо немощен, вървейки бавно и влачейки краката си. Според Русия той е бил задържан на 2 април 2022 г., но едва на 27 септември руските власти оповестиха публично задържането на американския гражданин по време на първото заседание по делото.

В началото на заседанието в Москва прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врати, което беше одобрено и от защитата. Медиите и представителите на посолството на САЩ бяха помолени да напуснат залата.

Хъбард е обвинен в "наемническа дейност" в полза на Украйна и може да получи до десет години затвор. Според обвиненията той се е присъединил към украински батальон за териториална отбрана и в това си качество е получавал "най-малко 1000 долара месечно", преминал е обучение, получил е униформа и оръжие и е участвал във въоръжения конфликт с Русия.

Хъбард е живеел от 2014 г. в град Изюм в Харковска област. От пролетта до есента на 2022 г. градът беше окупиран от руските сили, припомня АФП.

Сестрата на Хъбард  - Патрисия Фокс, и друг роднина изразиха съмнения в предполагаемото му самопризнание, заявявайки, че той има проруски възгледи и е малко вероятно да се е включил в конфликта, предвид възрастта си, отбелязва Ройтерс.

Множество западни граждани, особено американци, очакват процеси в Русия. Вашингтон определя това като политика на вземане на заложници, с цел размяната им за руски агенти, припомня АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА