/ Gulliver/Getty Images
Русия празнува днес петата годишнина от анексията на Кримския полуостров, осъдена от Киев и от международната общност, но приветствана от повечето руснаци, съобщи АФП.
 
11 март 2014 г.: Крим прие декларация за независимост

Президентът Владимир Путин ще пристигне днес в Крим, за да участва в тържествата, на церемония по въвеждането в експлоатация на електроцентрала на полуострова и да се срещне с представители на гражданското общество. "Това е много важна дата за всички руснаци", подчерта прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Gulliver/Getty Images

Столицата Москва ще домакин на фестивала "Кримска пролет", на който ще има кулинарни ателиета, посветени на традиционни кримски ястия, джаз фестивал в парк близо до Кремъл, фотоизложби и спектакли в центъра.
 
Международни реакции след приемането на декларация за независимост в Крим

Gulliver/Getty Images

На 18 март 2014 г. Путин и кримските ръководители подписаха договора за "присъединяване" на този украински полуостров към Русия. Това стана два дена след референдум, който не бе признат от международната общност.

Gulliver/Getty Images

Порицано като "анексия" от Киев и Запада, това решение коства на Русия серия от тежки европейски и американски санкции, които удариха тежко руската икономика.
БТА