Международни реакции след приемането на декларация за независимост в Крим
Международни реакции след приемането на декларация за независимост в Крим / снимка: БГНЕС

Полша признава териториалната цялост на Украйна, следователно не признава декларацията за независимост на Крим, заяви министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски, предаде Обозреватель.

„Смятам, че ако възникнат проблеми, ние в Европа имаме инструментите на Съвета на Европа, ОССЕ, конвенции и богат опит как да решим такива въпроси. Те се заключават в това, че на малцинствата се дават максимално количество права, така че да стане маловажно къде минава границата", заяви Сикорски.

От своя страна председателят на ОССЕ Дидие Буркхалтер заяви, че референдумът за статута на Крим е незаконен, предаде Обозреватель.

„Референдум по отношение на независимостта или суверенитета на Крим, за да бъде законен, трябва да бъде основан на Конституцията на Украйна о трябва да бъде в съответствие с нормите на международното право", заяви Буркхалтер.

Германският канцлер Ангела Меркел определи положението на Кримския полуостров като "анексия" от Русия. Тя каза това пред депутати от консервативната й партия, съобщи парламентарен източник, цитиран от АФП. "Вече можем да говорим за анексия", заяви германската лидерка на съвещание на парламентарната група на ХДС/ХСС .

Русия "задигна" Крим от Украйна, допълни тя. Не трябва да позволяваме това да продължава, категорична бе Меркел, цитирана от същия източник.

По-рано Русия определи декларацията за независимост на Крим, приета от местния парламент на полуострова в Южна Украйна, за "напълно законна", съобщи министерството на външните работи.

"Руското външно министерство счита решението на парламента в Крим за абсолютно законно", съобщи руското външно министерство в комюнике. 78 от 81 депутати на Регионалния парламент в Крим приеха "декларация за независимост", предварителен етап преди референдума в неделя за присъединяване към Русия.

Междувременно стана ясно, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия ще влязат в действие от понеделник, 17 март. Това заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Укринформ.

„По отношение на санкциите, решението фактически е прието. В резултат на срещата в Брюксел спрямо Москва ще бъдат наложени санкции, които ще заработят от следващия понеделник. Санкциите ще бъдат пропорционални на това, което се прави днес в Крим", каза Туск, като добави, че мерките не са били въведени веднага по технически причини.

Парламентът на Крим прие декларация за независимост, необходима за провеждането на референдум. Този документ се изисква за провеждането на референдум и евентуално последващо присъединяване на Крим към Русия, припомня БГНЕС. След приемането на декларацията за независимост Крим става Република, съобщи председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов.