Санкциите на ЕС срещу Москва започват от понеделник
Санкциите на ЕС срещу Москва започват от понеделник / снимка: БГНЕС, архив

Санкциите на Европейския съюз срещу Русия ще влязат в действие от понеделник, 17 март. Това заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Укринформ.

„По отношение на санкциите, решението фактически е прието. В резултат на срещата в Брюксел спрямо Москва ще бъдат наложени санкции, които ще заработят от следващия понеделник. Санкциите ще бъдат пропорционални на това, което се прави днес в Крим", каза Туск, като добави, че мерките не са били въведени веднага по технически причини, предава агенция Фокус.

Според полския лидер текущите събития в Крим са само определен етап от руския план за Украйна и е възможна по-нататъшна ескалация на кризата.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери проведоха разговор по телефона, в който са обсъдили предложенията за успокояване на украинската криза, предаде AFP.

„Двамата топ дипломати са разменили мнения по конкретни предложения на Москва и Вашингтон за осигуряване на граждански мир и хармония в Украйна", съобщиха от министерството на външните работи на Русия.