Русия изпрати свои военни в Казахстан, съобщиха днес руски държавни осведомителни агенции, цитирани от ДПА.

Въздушни десантчици са били разположени в централноазиатската бивша съветска република като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), потвърди военният блок, доминиран от Москва.

ОДКС вече обяви тази нощ, че ще се съобрази с искането на Казахстан за помощ.

Контингентът ще бъде разположен в централноазиатската страна за ограничен период от време, "за да стабилизира и нормализира обстановката в страната", написа във Фейсбук арменският премиер Никол Пашинян.
 

Казахстан руски десантчици
БТА



Казахстан поиска помощ от ОДКС за възстановяване на реда, след като масови протести срещу високите цени на енергията в богатата на петрол бивша съветска република с население от над 18 милиона души прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството, след което вчера военните се намесиха в най-многолюдния град в страната Алмати. Токаев нарече размириците "подкопаване на целостта на държавата".

Казахстан пламна: 12 служители на реда са убити при бунтове и погроми (СНИМКИ/ВИДЕО)


Според съобщения от днес в резултат от безредиците в икономическия център на Казахстан Алмати има десетки загинали.

Хора са се опитали да щурмуват няколко полицейски сгради през нощта, съобщи държавната телевизия "Хабар 24", цитирайки говорител на министерството на вътрешните работи. Десетки нападатели са били "елиминирани". В момента самоличността на загиналите се установява.

Сайтовете на казахстанските медии бяха недостъпни тази сутрин и няма ясна информация за ситуацията в страната, отбелязва ДПА. Жителите са призовани да останат на безопасни места и да избягват да излизат по улиците.

Първоначално митингите започнаха в Мангистауска област, чиито жители излязоха с искане за намаляване на цените на дребно на втечнения газ. В отговор на това, по нареждане на държавния глава, правителството бързо предприе мерки за тяхното намаляване и наложи мораториум върху повишаването на цените на социално-значими хранителни продукти, гориво-смазочни материали и комунални услуги, информират от Министерството на външните работи на Казахстан, а съобщението беше разпространено и от посолството им в България.

Протестиращи обкръжиха две големи болници в Алмати 

Всички задържани в първите дни на протестите са били освободени. В същото време акциите в други големи градове прераснаха в масови безредици и нападения срещу властите.

Нещо повече, събитията в град Алмати - нападения на административни и военни обекти, завземане на летището и задържане на чуждестранни пътнически и товарни самолети свидетелстват за високото ниво на подготовка и координация на действията на нападателите. Анализът показва, че Казахстан е изправен пред въоръжено нахлуване на терористични групи, обучени в чужбина, гласи официалната позиция.

Във връзка с рязкото влошаване на ситуацията, президентът Касъм-Жомарт Токаев встъпи в длъжност Председател на Съвета за сигурност на Република Казахстан и се обърна към държавите-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност с искане за оказване на военна помощ в провеждането на антитерористична операция.

Обявеният режим на извънредно положение включва набор от мерки, насочени към поддържане на обществената безопасност и върховенството на закона. Правоохранителните органи и Въоръжените сили на Република Казахстан са упълномощени да спират всякакви незаконни действия.

Държавата ще продължи да гарантира правата и интересите на всички представители на нашия мултиетнически и многоконфесионален народ, както и безопасността на пребиваващитe в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и журналисти. Ще бъдат защитени чуждестранните инвестиции и бизнеса на чуждестранните компании.
БТА