Украйна нарече днес Русия "терористична държава" по време на изслушването в Международния съд на ООН заради предполагаемата подкрепа на Москва за проруските сепаратисти, обвинени за свалянето през 2014 г. на самолет на малайзийските авиолинии , предаде Ройтерс.

Това бе първата среща на адвокатите на Украйна и Русия в Международния съд, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Шестнадесет съдии от Международния съд разгледаха искането на Украйна, че Москва е нарушила договора на ООН за борба с тероризма, като е оборудвала и финансирала проруските сили, които според заключенията на международните следователи са свалили самолета, извършвал полет MH17, над Източна Украйна, при което са загинали всички 298 пътници и екипаж.

Самолетът излита от Амстердам и пътува за Куала Лумпур, когато бива поразен от произведена в Русия ракета на 17 юли 2014 г., докато се водят боеве между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили.

Със същия иск Украйна поиска от съда в Хага да разпореди на Русия да спре предполагаемата дискриминация срещу етническата група на кримските татари на украинския полуостров, който беше окупиран от Русия през 2014 г.

Във встъпителните си думи украинският посланик Антон Кориневич коментира язовирa "Нова Каховка" в южната Херсонска област на Украйна, чиято стена бе разрушена часове по-рано.

Според Киев Русия е взривила язовира. Някои руски официални представители заявиха, че е бил разрушен от украински обстрел, а други - че се е спукал от само себе си.

"Русия не може да ни победи на бойното поле, затова се насочва към гражданската инфраструктура, за да се опита да ни остави на студено и така да ни накара да се подчиним", каза Кориневич на изслушванията.

"Днес Русия взриви голям язовир, което доведе до евакуация на цивилни, екологични щети и застраши безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие." Той добави, че "действията на Русия са действия на терористична държава".

През ноември миналата година нидерландски съд задочно осъди двама руснаци и един украински гражданин за убийство за ролята им в свалянето на MH17 и ги осъди на доживотен затвор. Той също така установи, че от средата на май 2014 г. Русия е имала "цялостен контрол" над силите в отцепилата се Донецка народна република в Източна Украйна.
Анелия Пенкова/БТА