Румънският премиер очаква политическа парализа, ако Бъсеску остане президент
Румънският премиер очаква политическа парализа, ако Бъсеску остане президент / Reuters, архив

Румънският премиер Виктор Понта каза, че очаква парализа в политиката, ако временно отстраненият президент Траян Бъсеску оцелее на референдума за бъдещето му, насрочен за 29 юли.

"Не можем да работим заедно", каза Понта пред частната телевизия Реалитатя, предаде Ройтерс. "Ако той запази поста си, ще се озовем в ситуация, в която в Румъния ще възтържествува политическата парализа", добави още Понта, цитиран от БТА.

Според него най-добрият изход за Румъния са предсрочни президентски избори.

Понта, чийто Социалнолиберален съюз дойде на власт през май и се очаква да спечели парламентарните избори наесен, каза, че Бъсеску е злоупотребил с властта си, за да даде повече правомощия на съюзниците си в предишните правителства и е блокирал действията на собствената си администрация.

Според новия румънски закон за референдума, за да бъде той валиден, в него трябва да участват петдесет на сто от избирателите плюс един. При това положение Бъсеску има големи шансове да оцелее на 29 юли, защото при този вид гласувания избирателната активност обикновено е ниска.

Бъсеску оцеля при подобен референдум през 2007 г., когато за оставането му гласуваха 74 на сто от избирателите при активност от само 44 на сто.