/ iStock/Getty images
Румънското правителство одобри в четвъртък споразумение с Република България за откриване на фериботен граничен пункт Гюргево-Русе на румънско-българската държавна граница, предаде агенция Аджерпрес.

Споразумението между правителството на Румъния и правителството на Република България за откриване на международен фериботен пункт Гюргево-Русе на румънско-българската държавна граница бе подписано в Букурещ на 29 април 2022 г., припомня Аджерпрес, като се позовава на правителствено прессъобщение.

Нивото на река Дунав остава критично ниско, край Видин акостират круизни кораби

Нормативният акт предвижда създаване на нов граничен контролно-пропускателен пункт при Гюргево-Русе за превоз на превозни средства и пътници с ферибот.
"Създаването на нов граничен контролно-пропускателен пункт е обосновано от засилването на трафика на съществуващия граничен контролно-пропускателен пункт между Гюргево и Русе, както и от увеличаването на времето за изчакване и затрудненията", посочва румънското правителство.

Граничният контролно-пропускателен пункт ще бъде открит, след като двете страни осигурят подходящата инфраструктура, както и съответните технически средства и материали, оборудване и персонал, се посочва още в прессъобщението на румънското правителство.
БТА