/ iStock/Getty Images
10 души са в неизвестност
В Източна Турция се срути двуетажна сграда, пълна с купувачи и посетители, и погреба най-малко 10 души под тежките отломки. Инцидентът е станал на оживена улица в източния равнинен град Малатия по време на вечерния час пик, когато жителите напълнили магазините на път за вкъщи от работа.
Свидетели и медии съобщават, че сградата се е срутила по време на планиран ремонт, в резултат на който е била повредена една от носещите колони.

"Първо чух пукване, а след това сградата се срути. Появи се облак от прах. Беше като в деня на Страшния съд", разказва свидетелят Турхан Кобаноглу пред телевизия ХаберТюрк.

Турската служба за спешна помощ AFAD съобщи, че 13 души са били откарани в болница, докато спасителите са търсили признаци на живот под купчините отломки, които са се изсипали на една от главните улици в Малатия.

Длъжностните лица разпространиха противоречиви съобщения за това колко души се предполага, че са били в различните ресторанти и магазини, когато сградата се срутила.

Местният кмет Осман Гюдер заяви пред телевизия ХаберТюрк, че се смята, че между 20 и 25 души все още са блокирани вътре. Председателят на основната опозиционна партия в Малатия Енвер Кираз смята, че броят на затрупаните е до 30 души.
 
"На първия етаж имаше ресторант с пилешко месо, продавач на сушени ядки и пекарна. На втория етаж е имало кафене", каза Кираз.

"Това е много оживена улица. Доколкото знам, някои от хората са били ранени, докато са минавали покрай сградата". По-късно обаче ХаберТюрк съобщи, че само 10 души са останали в неизвестност.

Според съобщения в медиите двама от спасените са получили сериозни наранявания.

Телевизионни кадри показаха как спасителите използват строителни багери, за да отстранят големи блокове отломки и се опитват да чуят признаци за оцелели, докато настъпваше вечерта.
Директорът по комуникациите на Ердоган Фахреттин Алтун заяви, че държавните и регионалните власти са се мобилизирали напълно в издирвателната и спасителната мисия.
 
БГНЕС